top of page

Didgeridoo (izgovaramo diđeridu) ili yidaki je prastari australski aboridžinski instrument korišten za povezivanje ljudskih bića sa Zemljom i Božanskim. Drevni aboridžinski iscjelitelji proizvode zvuk koji povezuje fizičko tijelo u cjelinu i budi svijest, te ju povezuje sa Vremenom Snova ili Dreamtime. Njihova legenda kaže da je ovaj život koji živimo i snovi jednako stvarni kao i budno stanje. Aboridžini će postaviti pitanje: "Da li ste sigurni koji je život stvaran, ovaj "budan" ili onaj koji "sanjate"?

Damir Dragičević, multi instrumentalista, praktičar Pellowah iscjeljivanja radi didgeridoo zvukoterapiju (sound healing). U Darwinu, sjevernoj Australiji je učio i svirao didgeridoo od 2000 godine na originalnom eukaliptusovom didgeridu koji je nastao prirodnom metodom izrade. Termiti pojedu sredinu eukaliptusa, a Aboridžini odaberu najbolja trupla eukaliptusa i prilagode ih određenom zvuku, te ih oslikaju sa određenim motivima iz Dreamtime-a. Zvukoterapija se radi grupno oko 30 minuta, najbolje ležeći, a može se sjediti i na stolici, te se po želji se može

primiti i zvukoterapija epifize koja se radi par minuta sa didgeriduom na stražnji dio glave.

Zvukoterapija je već održana u Apali centru i iskustva su izuzetno pozitivna, osjećaj kupanja u tim vibracijama,

lakoće, jakih vizija, unutarnjih slika i komentara da niti jedna druga meditacija ili zvukoterapija nije imala takav jak učinak. Vibracije se osjećaju još satima poslije i tijelo se čisti od raznoraznih utjecaja koji su "legli" na određene meridijane.

Pojedinačni tretmani uključuju dijagnosticiranje meridijana L-antenama i kristalnim viskom i usmjeravanje didgeridoo zvuka na pojedine dijelove tijela. Taj tretman traje oko 45 minuta.

Primjena je i u energetskom čišćenju prostora i daje poseban osjećaj uzemljenosti i povezanosti.

Kada gledamo taj najstariji narod na svijetu, možemo puno naučiti od Aboridžina. Nisu imali ni nastambe, ni sustave, niti bilo koju pomoć od drugih naroda, samo oni, zemlja, lijekovi iz mršavo biljkama izrasle Australije, te naravno zvukoterapija didgeriduom koja se koristila prilikom ceremonija i iscjeljivanja ljudi. Didgeridoo proizvodi zvukovne frekvencije, niže od 20 Hz, koje mogu biti primjenjeni kao zvučna masaža. Te niske frekvencije koje izlaze iz didgeridua pomažu pri olakšanju bolova zglobova, mišićnih i koštanih bolesti i povreda, te kod različitih oblika trauma skeletnog sistema, tu govorimo o prijelomima i nategnućima. Izuzetno je učinkovito kod povezivanja fizičkog, mentalnog i emocionalnog sistema, te uklanjanju blokada u meridijanima. Naučno je dokazano da riješava apneju pri spavanju, a ona uzrokuje visoki tlak, te pomaže prilikom mršavljenja za osobu koja svira didgeridoo. Pluća, jezik, mišići usta, grlo, jednjak, dijafragma, stomačni mišići su primarni pokretači zvuka koji izlazi iz tog instrumenta.

Raspon zvukovnog vala kod didgeridoo-a pokazuje najjače         frekvencije od 50 do 200 Hertza, dok dva skoka tog vala dosežu   čak i 1000 Hertza. Interesantno je da uspije proizvesti i tonove niskih frekvencija koje pogoduju našem moždanim valovima u frekvenciji od 2 do 20 Hertza.

Na Univerzitetu Metafizičkih znanosti dr Richard Gebber potvrđuje da je iscjeljivanje zvukom praktična primjena vibracijskih frekvencija unutar zvučnog raspona ljudskog energetskog polja. Time dovode energetska tijela, čakre, organe, stanice i cjelokupno tijelo u harmoniju podržavajući optimalno zdravlje i vitalnost. Za uho se može reći da je jedan od naših najbolje povezanih organa. Kroz medulu oblongatu ili međumozak, zvučni živac je povezan sa svakim mišićem u tijelu. Jačina, fleksibilnost, centar ravnoteže i tonus mišića su afektirani vibracijskom informacijom primljenom putem zvuka kroz uho. Uz to, kroz vagus živac, unutarnje uho je povezano sa srcem, plućima, jetrom bubrezima stomakom, glasnicama, mjehurom i crijevima. Svi sistemi u našem tijelu su primatelji informacija kroz vibracije u trenutku ulaska u uho.

Individualna zvukoterapija direktnog zvuka usmjerenog u centar epifize ( u predjelu malog mozga) dovodi do posebne vibracije za koju neki potvđuju otvaranje trećeg oka, odnosno pojačavanje intuitivnih sposobnosti.

Duboki vibracijski zvuk ovog termitima izdubljenog debla priziva osjećaj snage zemlje. Ovaj poseban primordijal zvuk, u sinkronicitetu sa zemljom i ljudskim tijelom pokreće zaustavljene čakre kroz svoje vibracije. Naše tijelo i dalje vibrira nakon završene zvukoterapije, osjećamo strujanje i posebno smirujući i ugodan efekt na kompletan sustav.Zbog toga kažu da nas dovodi do posebnog stanja "snova".

Aboridžini Sjeverne Teritorije u Austaliji, Arnhem Land kažu da je duh ratnika ostao u njemu i zbog toga se može čuti duboki hum zvuk kad stavimo uho na njegov otvor i poslušamo u tišini.

bottom of page